Friday, May 14, 2010

Originale versus generice

Din pacate, de cand cu marile lanturi farmaceutice, farmacistele au fost inlocuite cu niste vanzatoare dragute si aranjate, dar care nu au idee despre ce anume iti vand.
Mi s-a intamplat de curand sa dau peste un astfel de specimen, care desi nu stia ce vorbeste, incerca sa ma convinga ca oricum nu are importanta...de ce vreau cu tot dinadinsul medicamentul X, cand ea nu il are, dar imi poate oferi o varianta mai ieftina. "Difera doar firma" .
Daca se intampla sa cititi acest articol si sa aveti nevoie la un moment dat de un medicament, incercati sa va amintiti ce voi scrie mai departe.
Atunci cand o firma de medicamente introduce pentru prima data pe piata un anumit medicament, acesta poarta numele de Original si nu poate fi produs de alte companii o perioada de timp, oferind astfel firmei producatoare sa isi recupereze o parte din banii investiti in dezvoltarea acelui medicament.
Ulterior este permisa producerea moleculei si de catre alte firme si toate medicamentele-copie poarta numele de Generice.
Ce trebuie sa stiti este ca desi contin aceasi molecula activa, intre Original si Generice exista diferente care tin de excipientii folositi si de procesele tehnologice prin care trece medicamentul in productie. Astfel, desi teoretic de aceasi Marie, dar cu alta palarie, se intampla ca in practica sa existe diferente ce tin de absorbtia si efectul medicamentului. E destul de cunoscuta printre medici povestea unui anticoagulant oral care in varianta Originala e usor de manevrat si controlat, pe cand un Generic produs in Romania da efecte adverse cu gramada.
Asa ca atunci cand incearca duduia vanzatoare de la farmacie sa va bage pe gat un medicament "care e fix la fel, numai firma difera", lasati-o sa-l cumpere ea si voi cautati in alta parte, ca medicul nu v-a prescris Originalul pentru ca vrea sa va aduca in sapa de lemn, ci pentru ca uneori diferenta "de firma" conteaza.

2 comments:

  1. Am o prietena farmacista care, normal are si alte colege. Una din ele este o tinerica cu capul in nori. Ea se claseaza in categoria pe care ai mentionat-o si tu, adaugand faptul ca incurca si pretul medicamentelor, intre Original si Generic...

    ReplyDelete
  2. :)
    Poate va ajunge totusi cu picioarele pe pamant, pentru binele pacientului.

    ReplyDelete