Tuesday, January 19, 2010

Tentatia fructului oprit

Dupa ce am invatat aproape toata noaptea despre cancerul gastric si incidenta sa crescuta in tarile asiatice, m-am trezit cu o pofta teribila de orez chinezesc.
Cum prietenii de la Wu-Xing sunt la fel de inzapeziti ca si mine, m-am hotarat sa incerc sa prepar singura pentru prima data in scurta mea experienta culinara....orez chinezesc.

Mai intai am dat o fuga la supermarket in cautarea unor legume congelate care sa semene cu cele din mancarea comandata in restaurantele chinezesti. Am gasit un mix cu morcovi, ceapa, muguri de soia, bambus si niste ciuperci maronii ce par a fi facute din gelatina. Intre timp m-am felicitat ca desi vreau sa mananc ceva asociat cu un risc crescut de cancer gastric (se pare ca multitudinea de condimente delicioase e vinovata de rata mare a imbolnavirilor in Japonia si China), am ales totusi varianta cea mai putin nociva. Congelarea este cea mai sigura metoda de pastrare a alimentelor...uscarea, afumarea sau marinarea sunt toate factori favorizanti pentru cancerele de tub digestiv.

Am verificat apoi camara si frigiderul in cautarea unui pumn de orez, a unui ou si a 2 linguri de sos de soia.
Am fiert orezul si l-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am batut oul cu un praf de sare si piper si l-am facut jumari intr-o tigaie unsa cu putin ulei.
Lasam jumarile de ou sa se odihneasca intr-o farfurie si trecem la operatiunea "Calirea legumelor"...la foc iute, cu o lingurita de ulei si un varf de cutit de sare, timp de 5-6 minute in care le amestecam pe toate partile.
Adaugam sosul de soia, orezul, si la final oul.
Mancam cat este inca fierbinte si promitem ca vom compensa micile escapade in bucataria chinezeasca cu multe fructe si legume proaspete, numai bune sa ne protejeze de toate bolile din lume. Pofta buna!












5 comments:

  1. looks so yummy!
    app stai in sectorul 4,nu?

    ReplyDelete
  2. Cred ca e gustoasa! Si face bine la dieta!

    ReplyDelete
  3. problemele de sănătate ale asiaticilor vin de la faptul că de zeci de ani au introdus în rețete condimente de sinteză, pe lângă cele naturale, folosite din vechime. potențatorii de gust și aromă sunt foarte prezenți în bucătăria chinezilor și a celorlalte popoare asiatice și sunt folosiți zilnic, inclusiv în mâncărurile gătite acasă. din acest motiv, deși majoritatea preparatelor păstrează legumele aproape de starea crudă, mâncărurile suferă transformări majore în rău din cauza glutamatului monosodic și al altor asemenea substanțe obținute prin sinteză. tocmai am citit o carte despre asta, scrisă de o persoană care-i considerată autoritate în materie de aditivi alimentari.

    ReplyDelete
  4. Nookie, stau in 5. Daca si primarul tau are contract de dezapezire doar cu soarele, sa stii ca avem ceva de asteptat pana iesim din troine :)

    Tatiana, sa stii ca a iesit uimitor de asemanatoare cu cea cumparata gata facuta. Am fost uimita de mine :)

    Adi, zi-mi si mie numele cartii si autorul, te rog.
    Cred ca ne paste aceeasi soarta...cunosc o multime de persoane inteligente si bine informate, care folosesc "delikat" si alte asemenea prostii din comoditate.

    ReplyDelete
  5. Nu ai mai incercat si alte delicii culinare?:)))

    ReplyDelete