Friday, January 29, 2010

Despre moarte si alti demoni

Mi-am petrecut saptamana invatand despre malformatii congenitale si vazand copii care intr-o luna de viata au suferit mai mult decat unii dintre noi in zeci de ani. Am vazut omuleti de-o palma suferinzi de boli fara leac, care isi petrec ultimele ceasuri la Terapie Intensiva, departe de parinti, fara jucarii, fara o voce familiara care le mangaie auzul inainte de a parasi lumea aceasta...
Cu ce au gresit?
Cum indrazneste religia sa vorbeasca despre pacatele parintilor care se rasfrang asupra copiilor?
Cum ii explici unei mame ca fatul ce-l poarta in pantece se va naste fara brate sau fara creier?
Cum poti impovara sufletul mamei cu decizia de a pastra un copil care va fi toata viata invalid sau cu acceptul unui avort asa-zis terapeutic?
Cartile de embriologie explica destul de bine cauzele diferitelor malformatii si felul in care acestea se produc. Nu iti spune insa nici una cum sa nu ti se franga sufletul cand asisti neputincios la atata suferinta...

Saturday, January 23, 2010

In ultimul timp...





-am invatat sa ma ma dau cu frana de mana pe zapada, lucru periculos si nu suficient de palpitant incat sa vi-l recomand si voua.

-am vazut 3 filme pe care le aveam pe lista de ceva vreme (Saw VI lamureste schema lui Jigsaw si devine extrem de previzibil, The Box are la baza o idee interesanta pe care nu am sa v-o dezvaluiesc, iar despre Pandorum nu stiu ce sa zic...mi-a placut mai mult posterul decat filmul).

-am scris aici despre un restaurant bun din Targu-Jiu, pe care va invit sa-l vizitati.

-mi-am luat bilet la "Burghezul gentilom" la TNB, care se anunta a fi un spectacol extraordinar.

-ca orice femeie fashion-addicted si shopping dependenta, am dat o tura prin magazine sa vad cum sta treaba cu reducerile din sezonul acesta. M-am oprit la Levi's pentru un jeans evazat bine croit, la Musette pentru o pereche de botine gri care sa se potriveasca cu rochia pe care a promis mama ca mi-o tricoteaza si intr-un magazin cu lenjerie si pijamale cu personaje din desene animate imprimate ( Oysho, Aysho...ceva de genul acesta...il gasiti in Afi Palace).

-am facut "rosu in gat" si febra musculara dupa ce am schiat ieri toata ziua "sub teleferic" in Predeal, asa ca va las cu bine si ma duc sa imi fac un ceai sa imi revin.

Thursday, January 21, 2010

Batman, Batman






La Pestera Muierilor din judetul Gorj, liliecii nu au intrat inca in hibernare. Daca aveti drum prin zona, nu ezitati sa le faceti o vizita. Veti fi surprinsi sa descoperiti in inima muntelui chipul unui ostas turc impietrit, o orga uriasa ce pare a fi facuta din gheata, o cadana misterioasa si chiar pe dragul nostru Mos Craciun.
PS: Punctuletele negre din cea de-a 3-a poza sunt niste lilieci micuti si speriati.

Tuesday, January 19, 2010

Tentatia fructului oprit

Dupa ce am invatat aproape toata noaptea despre cancerul gastric si incidenta sa crescuta in tarile asiatice, m-am trezit cu o pofta teribila de orez chinezesc.
Cum prietenii de la Wu-Xing sunt la fel de inzapeziti ca si mine, m-am hotarat sa incerc sa prepar singura pentru prima data in scurta mea experienta culinara....orez chinezesc.

Mai intai am dat o fuga la supermarket in cautarea unor legume congelate care sa semene cu cele din mancarea comandata in restaurantele chinezesti. Am gasit un mix cu morcovi, ceapa, muguri de soia, bambus si niste ciuperci maronii ce par a fi facute din gelatina. Intre timp m-am felicitat ca desi vreau sa mananc ceva asociat cu un risc crescut de cancer gastric (se pare ca multitudinea de condimente delicioase e vinovata de rata mare a imbolnavirilor in Japonia si China), am ales totusi varianta cea mai putin nociva. Congelarea este cea mai sigura metoda de pastrare a alimentelor...uscarea, afumarea sau marinarea sunt toate factori favorizanti pentru cancerele de tub digestiv.

Am verificat apoi camara si frigiderul in cautarea unui pumn de orez, a unui ou si a 2 linguri de sos de soia.
Am fiert orezul si l-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am batut oul cu un praf de sare si piper si l-am facut jumari intr-o tigaie unsa cu putin ulei.
Lasam jumarile de ou sa se odihneasca intr-o farfurie si trecem la operatiunea "Calirea legumelor"...la foc iute, cu o lingurita de ulei si un varf de cutit de sare, timp de 5-6 minute in care le amestecam pe toate partile.
Adaugam sosul de soia, orezul, si la final oul.
Mancam cat este inca fierbinte si promitem ca vom compensa micile escapade in bucataria chinezeasca cu multe fructe si legume proaspete, numai bune sa ne protejeze de toate bolile din lume. Pofta buna!












Sunday, January 17, 2010

It's Complicated


Daca aveti chef de o comedie romantica buna, cu actori talentati ( Meryl Streep,Alec Baldwin si Steve Martin) , "It's Complicated" e filmul pe care-l cautati.

Chimia dintre Meryl Streep si Alec Baldwin e atat de puternica incat te face sa uiti de normele morale si sa speri ca vor ramane impreuna pana la adanci batraneti, in timp ce sarmul si aerul de "good guy" al lui Steve Martin te cuceresc iremediabil.
Desi subiectul pare usor telenovelistic ( 2 fosti soti au o aventura, in timp ce amandoi sunt implicati in alte relatii), filmul e suficient de realist incat sa para credibil.

Mi-a placut foarte tare accentul pus pe felul in care copiii celor 2 au inteles divortul parintilor si prezentarea lui Meryl ca o femeie matura, dar in continuare feminina si senzuala.

Cam atat despre partea serioasa...comedia ramane sa o descoperiti singuri, in replicile suculente si in comicul de situatie savuros. Vizionare placuta!

Saturday, January 16, 2010

Pasol na turbinca

Am fost aseara sa vad "Ivan Turbinca" la TNB. Un spectacol plin de voie buna, in care personajele din povestile lui Creanga prind viata si topaie vesele prin lume, in cautarea intelepciunii si a adevarului.
Actori talentati, muzica si dans, masti traditionale, umor si povesti cu talc...toate acestea le puteti regasi in urmatoarele reprezentatii ce vor avea loc pe 24 si 31 ianuarie.
Vizionare placuta!

Thursday, January 14, 2010

Ora de lectura
























In holul mare din Institutul de Transplant Hepatic Fundeni e o mini-librarie improvizata, pe ale carei rafturi gasesti alandala carti de medicina, cateva volume de beletristica, 2-3 ghiduri de programare in Java si altele...
De obicei salivez uitandu-ma la Merck, Harrison sau ultima editie a Memomed-ului, dar se intampla sa imi arunc privirea si pe cate o carte de beletristica. Acestea 3 mi-au atras atentia in mod special.
"De-amor, de-amar, de inima albastra" e singurul roman al doamnei Ileana Vulpescu pe care nu l-am citit inca. Ma astept la o poveste sensibila, dar nu siropoasa. Un roman dulce-amar pentru noptile lungi de iarna...



















"Despre ingeri" e o carte in care fenomenalul Andrei Plesu face o incursiune in angeologie, analizand subiectul din punct de vedere teologic si filozofic. O lectura poate putin dificila, dar sunt convinsa ca va merita efortul.

























"Amintiri si povesti mai deocheate" reuneste cateva istorioare povestite cu sarm de catre Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocrati. Desi cartea este extrem de subtirica, sper sa descopar in ea lumi apuse, reinviate de stilul efervescent al autorului.

Lectura placuta!

Monday, January 11, 2010

Paradisul dintre ape



Am fost suficient de norocoasa incat sa reusesc sa vad cateva locuri atat de frumoase, incat am incremenit de uimire.
Printre ele se numara si Delta Dunarii, un taram fantastic care isi pastreaza inca salbaticia.
In august am poposit 10 zile la Dunavatu de Jos, un sat uitat de lume de pe malul bratului Sfantu Gheorghe. Am descoperit ca borsul de peste lipovenesc poate fi un adevarat deliciu, m-am umplut de muscaturi de tantari si am dormit intr-o casa din lut acoperita cu stuf.
M-am trezit cu noaptea in cap sa vad soarele scotandu-si razele din apa verzuie a Dunarii si sa le urez fir intins pescarilor.
Am tipat de spaima de fiecare data cand am vazut un sarpe scotand capul din apa.
Am ratacit cu orele pe canale in cautarea egretelor si a pelicanilor, fara sa imi amintesc ca imi este foame sau sete.
Am respirat aerul uscat si prafuit din sat, am ascultat povesti pescaresti la crasma , am ras cu lacrimi la prima mea lectie de pescuit si mi-a plans sufletul impovarat de gandul ca peste cativa ani, acest loc nu va mai fi la fel.


Saturday, January 9, 2010

Inot in Bucuresti

Multumita unui Mos Niculae darnic si inspirat, am inceput sa merg la inot la Body Art Wellness Club din incinta Rin Grand Hotel.
Daca doriti sa mergeti la un bazin dragut si curat in Bucuresti, vi-l recomand.
E pe locul 1 in preferintele mele pana acum. Am mai incercat Bazinul Floreasca (care era ieftin, dar conditiile lasau de dorit-vestiare improvizate, acces doar 2 ore pe saptamanta la abonament) si Club Floreasca ( conditii bune, pret ridicat).

La Body Art abonamentul Wet (piscina, jacuzzi si sauna ) pe 1 an in intervalul orar 23:00-16:00 costa 400 de euro(au o oferta pana in februarie). Transformat in lei, ajunge la aproximativ 140 de lei pe luna. Totul e frumos si curat, personalul e foarte binevoitor, iar parcarea este gratis. In weekend e destul de aglomerat, dar in timpul saptamanii nu am prins niciodata mai mult de 5 persoane in piscina. Daca nu stiti sa inotati prea bine (ca mine:)) aveti la dispozitie mai multe tipuri de flotoare care sa va ajute. Ce ziceti, inotam?

Tuesday, January 5, 2010

Despre cei reci
















































Am inceput sa citesc "Twilight" de Stephenie Meyer. Pana acum imi place ( am ajuns aproape la jumatate), dar nu cred ca va detrona cartea mea preferata in materie de istorii cu vampiri : "Interview with the Vampire" de Anne Rice. Louis si Lestat sunt doua personaje foarte puternice, care reusesc sa treaca dincolo de paginile cartii si sa iti ramana in minte pentru mult timp.

Ramane de vazut daca Edward (Twilight) va fi la fel de bine conturat incat sa-mi starneasca interesul si pentru urmatoarele volume din serie.

Calatorie placuta in lumea fascinanta a vampirilor!

Sunday, January 3, 2010

Palarierul nebun







































































M-am bucurat extrem de tare sa descopar in ultimul numar al Harper's Bazaar Romania cateva pagini dedicate palarierului nebun al zilelor noastre, fantasticul Philip Treacy.
Ma numar printre putinele persoane care mai poarta inca palarii, iar creatiile extravagante ale lui Treacy ma fac sa visez cu ochii deschisi. In poze puteti admira favoritele mele. Sper sa va placa si sa va inspire.