Thursday, July 22, 2010

Impresii din Tara Bicicletelor

Despre cat de frumoasa este Olanda si ce am vizitat puteti citi pe Pin Travel

Aici am sa va impartasesc cateva impresii si frustrari personale. :)

Incep cu bicicletele, caci m-am lovit de ele (uneori chiar la propriu) la fiecare pas.
Olandezii le iubesc si le folosesc la maximum. Am vazut mamici si tatici cu 2-3 copilasi asezati in tot felul de tipuri de atas, turisti care strabateau tara in lung si in lat pe 2 roti si localnici care foloseau bicicleta la scoala, la serviciu sau la piata.
Dupa ce am biciclit si eu putin, mi s-a trezit asa un chef de a ma deplasa zilnic cu bicicleta... Din pacate, in Bucuresti nu exista piste ca in Olanda, soferii nu sunt obisnuiti cu biciclete printre masini, poluarea e mult mai mare, la fel si riscul sa-ti dispara bicicleta. Asa ca, cel putin pentru moment, ma rezum la pedalat prin parcuri si in afara Bucurestiului.

Despre mancare, nu prea am cuvinte de lauda, dar trebuie sa recunosc ca nici nu aveam asteptari prea mari. Nici macar branza pentru care sunt renumiti nu m-a convins. Daca citeai eticheta, iti pierea orice pofta...continea lapte si cel putin 5 E-uri.

Sistemul sanitar m-a impresionat profund. Fiecare cetatean care isi plateste asigurarea are acces gratuit la orice investigatie si tratament ii sunt necesare. Chiar si operatiile in scop cosmetic sunt gratuite daca se produc ca urmare a unei boli (de exemplu reconstructia mamara dupa operatia pentru cancer de san).
Spitalele sunt mari, frumoase si curate si sunt gandite astfel incat sa ofere confort fizic si psihic pacientilor. Personalul medical e instruit periodic pentru a fi la curent cu noutatile. Pacientii nu sunt intrebati chestiuni personale de fata cu alte persoane si sunt complet informati despre boala lor si posibilitatile de tratament.
Ca viitor medic, nu am putut sa nu privesc cu jind la aparatura de care dispun si la felul in care o folosesc. Spre exemplu, pentru cancerul de san pun diagnosticul intr-o singura zi, pentru a scadea stressul la care e supusa pacienta in timpul cat asteapta rezultatul. La noi rezultatul unei biopsii vine la aproximativ 3 saptamani.:(

In rest, olandezii mi s-au parut a fi punctuali si bine organizati. Am apreciat faptul ca majoritatea vorbesc foarte bine engleza si sunt foarte binevoitori cand vine vorba de a da explicatii turistilor rataciti:)

3 comments:

 1. looks a bit like amsterdam train station with all those bikes, hehe x

  ReplyDelete
 2. Ce tare de tine ca reusesti sa mai vizitezi una,alta... Eu abia luni cred ca merg la mare,in rest n'am apucat sa mai vad nimic din Romanica vara asta. :) Dar mi'e dor!

  Bafta! >:D<

  ReplyDelete
 3. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  ReplyDelete