Tuesday, February 9, 2010

Aventurile unei ochelariste


Inainte sa merg la scoala, eram convinsa ca ochelarii sunt o unealta magica cu ajutorul careia reusesti sa citesti, asa ca am furat "bicicleta" bunicii si m-am apucat sa descifrez povestile cu miros de tus din "Gorjeanul". Mare mi-a fost mirarea sa descopar ca literele se incapatanau sa ramana simple pete insirate pe hartia de ziar.
Am reusit sa invat sa citesc fara trucuri magice, amenintandu-l pe vecinul de deasupra care mergea deja in clasa I cu bataia daca nu-mi explica cum sta treaba cu alfabetul.
Am ajuns fericita in clasa I, unde m-am plictisit teribil la orele de Citire si am devenit macinata de alte probleme existentiale.
Daca poti sa citesti fara ochelari, de ce colegul din prima banca are totusi o pereche?
De data aceasta nu am mai apelat la forta pentru a dezlega misterul, ci m-am dus in goana acasa sa o intreb pe mama ce stie ea despre treaba aceasta.
Asa am aflat cum sta treaba cu ochii si viciile de refractie. Am inteles ca ochelarii sunt o necesitate, nu un moft si ca oamenii care ii poarta sunt la fel ca ceilalti. Toate informatiile acestea s-au sondat din pacate cu cateva actiuni violente indreptate impotriva celor care indrazneau sa-l strige pe ochelaristul de la mine din clasa "aragaz cu 4 ochi", cea mai in voga porecla la vremea respectiva.

Prin clasa a 9-a, am observat ca orele de biologie imi dadeau dureri de cap. Nu pentru ca nu gaseam atragatoare disectiile de broaste si ochi de bou, ci pentru ca laboratorul de biologie era situat intr-o sala iluminata de cateva neoane. Noroc ca mi s-a aprins beculetul si am ajuns la oftalmolog, care m-a cadorisit cu un diagnostic de miopie si cu sansa de a purta ochelari.
Dupa ce am anuntat toata familia ca trebuie sa contribuie pentru ca eu sa am cea mai chic pereche de "antemergatori" din oras, am pornit la cumparaturi.
Mi-am ales o rama lata aurie ce imi dadea un aer de parizianca si lentile din plastic heliomate.
Dupa 2 zile m-am intors la magazin cu o mare problema. Vedeam ramele. Probabil ca nu veti intelege ce spun daca nu purtati ochelari.
Problema e in felul urmator...daca ai rame late, iti distrag privirea si ametesti uitandu-te cand la ele, cand prin lentile.
In plus, ma durea nasul de la greutatea ramei si ma stresau lentilele heliomate care refuzau sa se "deschida" suficient de repede cand intram in spatii mai intunecate.
Domnisoarele vanzatoare s-au declarat neputincioase si mi-au prezentat o noua optiune. Ochelari fara rame ( de fapt, doar cu puntea aceea de pe nas si cu brate) din titan (usori, flexibile si foarte rezistenti), cu lentile de plastic cu tratament anti-reflex.
Iata-ma o ochelarista fericita, care descopera lumea prin noii ei ochelari high-tech.
Dar cum fericirea se si termina la un moment dat, (la 2 saptamani mai exact) ultrarezistentele rame din titan si lentilele care nu se sparg au sfarst frante sub piciorul slab orientat al fratelui meu.
De atunci si pana acum, am schimbat mai multe perechi de ochelari cu si fara rame, din plastic sau metal si ma tem ca o voi face din nou in curand. Azi am fost sa-mi repar o rama de la care am pierdut un surub si domnisoara care s-a ocupat de operatiunea aceasta delicata mi-a dat de inteles ca ea ii repara, dar nu-mi garanteaza cat timp mai rezista.

Asa ca am o intrebare pentru toti ochelaristii lumii...cunoasteti vreun model de ochelari "fara rame" care sa reziste mai mult de un an?
Daca da, spuneti-mi si mie.
Daca nu, nu va vad bine. :)

6 comments:

  1. Crede-ma, nici mie nu mi-a rezistat vreo pereche de ochelari mai mult de un an jumate. De la 10 ani port ochelari si cred ca e a 5-a pereche de rame.
    Dar lentilele heliomate nu sunt recomandate pana nu se stabilizeaza ochiul. Pe mine nu m-au lasat sa port cand le-am cerut sfatul oftalmologilor.
    Cu lentilele de titan m-am pacalit: cand le-am luat de la facut, omul de acolo mi i-a intors, indoit, flexat si dupa un an m-am trezit cu ochelarii impartiti in doua doar de la o simpla stergere de abur a lentilelor...

    ReplyDelete
  2. Buna,
    Ma declar "fericita" posesoare a unor ochelari superbi cu rame de titan achizitionati relativ recent ( prin iulie) care arata si se comporta excelent. Site-ul mama al ramelor este www.minima.fr - daca ti-am captat atentia iti pot recomanda locul de unde le-am comandat(Bucuresti). Sunt destul de scumpe, dar te asigur ca merita investitia- sunt finute, dar rezistente si arata minunat alaturi de lentilele potrivite fizionomiei.

    ReplyDelete
  3. Irina, imi pare rau ca nici tie nu iti rezista ochelarii prea mult...dar ma bucur totusi ca nu sunt singura patita. Am ajuns sa cred ca am eu o problema. :)
    Ochelaristii pe care ii cunosc au ochelari rezistenti, dar cu rame metalice groase, care mie nu-mi plac.

    Milena82, multumesc frumos de informatii. Am intrat pe site si oscilez intre Minima Zero ( care sunt foarte draguti, dar nu stiu cat de rezistent e sistemul acela de fixare fara suruburi), Minima 1 si Minima 51.
    Tu ce model ti-ai ales?
    Spune-mi , te rog, de unde anume i-ai cumparat din Bucuresti?

    ReplyDelete
  4. m-am amuzat foarte tare citind povestea ta (scuze pentru asta ,inteleg ca este de fapt ceva real ce ti s-a intamplat).nepotelul meu in varsta de 10 ani poarta ochelari si ii schimba in fiecare luna,ba ii strica el ba altii.asa ca tu esti fericita ca ii schimbi o data pe an :).salutari din pakistan

    ReplyDelete
  5. Buna!
    Modelul ales de mine este Minima 22,cel cu ramele formate din 2 baretute foarte fine, nuanta ciel.Hm...de rezistanta nu stiu ce sa-ti zic...adevarul e ca eu nu am fortat norocul, nu am tras de rame(prea tare:P),nu am boxat .Recunosc ca am mai adormit cu ochelarii pe nas,i-am scapat pe jos, am citit in pozitii in care se cam striveau ramele, dar nimic rau nu s-a intamplat. Singurul dezavantaj pe care il gasesc la astfel de rame e ca nu stau foarte fixe..adica...la aerobic sunt nevoita sa apelez la fostii, pentru ca au o rama mai rigida si cat nu as sari in sus, nu aluneca. Prin urmare, ramele le-am gasit in 2 locatii la preturi diferite. Primul magazin de ochelari se afla pe Ion Mihalache nr.104 si se cheama Medical Optik (telefon 021 224 58 50) si al doilea magazin se afla pe Bulevardul Pache Protopopescu nr 56, sector 2 (http://www.oftapro.ro/). Ramele le-am descoperit initial la magazinul de pe Mihalache, dar vazand pretul destul de piperat am hotarat sa mai cercetez piata si le-am gasit la un pret mai mic (cam 150 lei diferenta - un milion jumatate) la clinica de pe Pache. Eu voiam neaparat sa-mi monteze lentilele nenea de pe Mihalache , aveam recomandari ca e un "mester" iscusit si am mers si i-am povesiti ca le-am gasit mai ieftin si...bla bla. El a sunat furnizorul si a reusit sa-mi obtina aproximativ acelasi pret ca la clinica de pe Pache P.(diferenta de cativa lei). Scuza-ma ca am fost atat de explicita, dar am ramas destul de surprinsa de nesimitirea cu care fac unii bani in ziua de azi. Si...ca sa inchei...iti urez mult succes in gasirea ochelarilor potriviti!In cazul in care doresti sa-ti comunic exact preturile rame+lentile+montat , poti sa-mi dai un e-mail la milenamereni@yahoo.com. O zi frumoasa!

    ReplyDelete
  6. Sarah,stai linistita ca nu ma supar ca te-ai amuzat pe seama mea . :)

    Multumnesc frumos , Milena pentru informatiile oferite.
    In weekend voi face un drum la adresele indicate de tine sa probez ramele.
    Trebuie sa imi fac timp sa imi fac si un control sa vad daca s-au mai modificat dioptriile si sper ca in curand sa am ochelari noi, draguti si rezistenti :)

    ReplyDelete