Monday, October 19, 2009

Unt, nu margarina


Sunt din ce in ce mai uimita de imensul impactul pe care il are publicitatea asupra obiceiurilor alimentare ale populatiei. Persoanele insuficient sau incorect informate au ajus sa creada in sloganul "ulei si margarina fara colesterol". De acord ca este adevarat (colesterolul se gaseste doar in grasimile de origine animala) , dar nu este mai sanatos.
In medie, doar 25% din colesterolul plasmatic ajunge in organism prin alimente care il contin ( oua, unt, lapte, carne grasa), restul de 75% fiind fabricat de ficat.
Colesterolul este o substanta indispensabila bunei functionari a organismulul, el intrand in structura hormonilor sexuali, vitaminei D, acizilor biliari si membranelor celulare.
In cazul in care aveti o masa ponderala normala, nu suferiti de perturbari ale metabolismului lipidic si nu faceti excese alimentare, grasimile animale va sunt aliat, nu dusman.
Untul este un aliment natural, obtinut prin procese biologice si fizice din lapte, fara adausuri de substante chimice . El este o sursa importanta de vitamine liposolubile (A, E, K si D) si de minerale cu rol antioxidant (seleniu, zinc).
De ce nu e buna margarina?
Margarina e un produs obtinut industrial, prin hidrogenarea unor grasimi vegetale, in prezenta unor catalizatori de nichel. Desi aspectul si gustul sau sunt asemanatoare cu untul, structura sa moleculara e similara anumitor tipuri de plastic.
Grasimile vegetale (uleiuri) sunt considerate sanatoase si indicate persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului in sange. Din pacate, procesul tehnologic prin care aceste uleiuri sunt transformate in margarina nu numai ca scade efectele benefice ale grasimilor vegetale, ci chiar adauga unele toxice.
Vitamina E continuta in aceste uleiuri e distrusa la temperaturile inalte necesare procesarii. Nichelul si cadmiul pot produce afectiuni pulmonare, renale, diferite tipuri de cancer...Antioxidantii E 320 si E321 care intra in componenta margarinei pot creste nivelul plasmatic al colesterolului. La toate acestea se adauga colorantii, conservantii si substantele chimice aromatizante care fac margarina sa para unt. Inca o dovada ca aparentele pot fi inselatoare...
Sper ca nu v-am plictisit prea tare. Daca vreti sa aflati mai multe despre importanta untului in alimentatie, www.beurre.ch va sta la dispozitie.

3 comments:

  1. Nu folosesc margarina aproape niciodata. Prefer untul cu continut scazu de grasime, dar care sa pastreze gustul de "unt", asa cum era pe vremuri.
    Detest untul acela putin usturat cat si cel gras.:)

    ReplyDelete
  2. Bravo, Tatiana! Untul cu un continut scazut de grasime e cea mai buna alegere.
    Am disparut putin pentru ca am avut multa treaba, dar promit sa revin in forta.:)

    ReplyDelete